Reply
Regular Contributor
Posts: 26
Registered: ‎09-27-2011

Digilent JTAG-HS2 not working with iMPACT or SDK.

This problem is probably not specific to the LX16 but that's the board I'm using and I'm hoping someone has solved this problem...

 

I replaced a damaged Digilent HS-1 programmer with an HS-2 and can't get it to work. iMPACT can see the device but can't seem to use it.  Error message is "The selected cable is being used by another application." 

 

There are no other applications open, so I have no idea what may be using the cable.

 

Any ideas?

 

I've reinstalled the Xilinx ISE several times and tried versions 13.2 and 13.4.  I followed Digilent's instructions for installing the Digilent Plug-in (copy driver files, install Adept).

 

This is the iMPACT console output:

 

GUI --- Auto connect to cable...
// *** BATCH CMD : setCable -port auto
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: found 1 device(s).
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: opening device: "JtagHs2", SN:210249894854
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: User Name: JtagHs2
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Product Name: Digilent JTAG-HS2
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Serial Number: 210249894854
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Product ID: 30900152
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Firmware Version: 0108
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: JTAG Port Number: 0
INFO:iMPACT - Digilent Plugin: JTAG Clock Frequency: 10000000 Hz
Attempting to identify devices in the boundary-scan chain configuration...
INFO:iMPACT - Current time: 12/24/2013 9:37:58 AM
The selected cable is being used by another application.
 Please retry the current operation.

Avnet Employee (Star Contributor)
Posts: 613
Registered: ‎04-20-2009

Re: Digilent JTAG-HS2 not working with iMPACT or SDK.

Do the plug-ins for 13.2 and 13.4 support HS2? It is a newer cable than HS1. I use HS2 all the time, but it is with 14.x tools. You might want to try contacting Digilent -- support@digilentinc.com

 

Bryan

Regular Contributor
Posts: 26
Registered: ‎09-27-2011

Re: Digilent JTAG-HS2 not working with iMPACT or SDK.

[ Edited ]

Digilent's site has instructions specifically for using the HS-2 with different Xilinx versions, including 13.x.  I followed them (several times) with no success. 

 

I tried upgrading to 14.x but couldn't get the Avnet Spartan-6 LX16 board ethernet interface working with that version.  If you have any idea what needs to be done differently in 14.x vs. 13.x, I'd prefer to be using the most recent Xilinx tool version.

 

Digilent support is closed until after Jan 6th and I can get another HS1 before that, which is what I'm going to do.

Avnet Employee (Star Contributor)
Posts: 113
Registered: ‎06-09-2009

Re: Digilent JTAG-HS2 not working with iMPACT or SDK.

Hi Bill,

 

I confirmed the same behavior in 13.4 on my end with the HS2 cable and found (as you pointed out) HS1 seems to work okay.

 

Did you ever get a reply back from the folks at Digilent?

 

Regards,

 

-Kevin

Regular Contributor
Posts: 26
Registered: ‎09-27-2011

Re: Digilent JTAG-HS2 not working with iMPACT or SDK.

I did get a reply from Digilent:

 

 

 

From: Alexandru Rodila [mailto:alex.rodila@digilent.ro]
Sent: Monday, January 06, 2014 3:49 AM
Cc: support@digilentinc.com
Subject: Re: [#PIB-554-21262]: HS1 vs. HS2

 

Hello,

The software version - ISE 13.3 or 13.4 is a "little older". Please install a new software version 14.5 (or newer) from Xilinx website:
http://www.xilinx.com/products/design-tools/ise-design-suite/ise-webpack.htm (it is free), install Digilent plugin: http://www.digilentinc.com/Products/Detail.cfm?NavPath=2,66,768&Prod=DIGILENT-PLUGINand try again.

Best Regards,
Alex Rodila